Brood van proefbakker Hans: Heite Knoer

Het bakken van broden zit proefbakker Hans in het bloed. Voor KNOER ontwikkelde hij 3 recepten voor overheerlijke broden die iedere gedreven thuisbakker op de KNOER Outdoor Oven kan bakken. 

De Heite Knoer is een meergranenbrood met ui, knoflook en een verse rode peper. Een brood met pit!
In tegenstelling tot de Hartige Knoer en de Bokkige Knoer is dit recept, vanwege het meergranenmeel, voor 1 broodje i.p.v. 3.

Ingrediënten:

Deeg:

//  500 gr meergranenmeel (bijvoorbeeld van De Nieuwe Band)
//  10 gr zout
//  10 gr suiker
//  25 gr boter
//  7 gr instant gist
//  260 - 280 cc lauw water 

Vulling:

//  1 gesnipperde ui
//  1 fijn fijngesneden verse rode peper
//  3 grote tenen knoflook (geperst of heel fijn gesneden)

Aan de slag: 

1 // Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel deeg van, dit doe je bij voorkeur met de hand maar het kan ook machinaal

2 // Verwerk de vulling voorzichtig door het deeg, let op dat de vulling goed verdeeld is

3 // Verdeel het deeg in 3 stukken

4 // Maak bolletjes van het deeg en dek ze af met een vochtige theedoek. Zet weg op een warme plek en laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen

5 // Neem het deeg van de plaat en druk voorzichtig de lucht eruit. Bol de broodjes dan op door de zijkant van het deeg over het deeg heen te trekken en aan de onderkant stevig aan de drukken, zo ontstaat een rol. Dit herhaal je enkele keren tot dat er stevige spanning op het deegbolletje staat. Dan rol je het deegbolletje om z'n as weg en leg je het met de naad naar de onderkant. 

6 // Leg de opgebolde deegbollen op een ingevette bakplaat en dek ze af met een vochtige theedoek, plaats de bakplaat op een warme plek en laat het deeg nog eens 45 minuten rijzen. 

7 // Stook de KNOER Outdoor Oven op tot 200° C

8 // Neem de deegbollen van de bakplaat en leg ze op de chamotte pizzasteen in het ovengedeelte van de KNOER Outdoor Oven. De broden hebben een baktijd van ongeveer 25 - 30 minuten. Halverwege de baktijd draai je de broden een halve slag zodat ze gelijkmatig gebakken worden. Kijk ook even aan onderzijde, kleurt het hard? Zet ze dan dan op een hittebestendige onderzetter. 

Dit broodje is heerlijk bij een krachtige soep zoals bijvoorbeeld deze uiensoep, maar ook op een borrelplank doet hij het goed. Cheers!

x