Brood van proefbakker Hans: Hartige Knoer

Het bakken van broden zit proefbakker Hans in het bloed. Voor KNOER ontwikkelde hij 3 recepten voor overheerlijke broden die iedere gedreven thuisbakker op de KNOER Outdoor Oven kan bakken. 

De hartige Knoer is een brood met oude kaas, gerookte spekreepjes en zongedroogde tomaten, o so yummy!
Het recept is voor 3 broden, we horen we je denken, '3 broden'?? Jazeker. Want van deze broodjes wil je een voorraadje in de vriezer hebben liggen!

Ingrediënten voor 3 broodjes: 

Deeg:

//  500 gr patentbloem
//  10 gr zout
//  10 gr suiker
//  25 gr boter
//  7 gr instant gist
//  60 gr grove mosterd
//  280-300 ml lauw kraanwater

Vulling: 

//  125 gr geraspte oude kaas
//  125 gr gerookte spekreepjes
//  50 gr zongedroogde tomaten
//  1 el vers gehakte peterselie

Aan de slag:

1 // Stook de KNOER Outdoor Oven op tot 200° C

2 // Plaats je skillet op de sudderplaat of in het ovengedeelte van de Outdoor Oven en laat deze goed heet worden

3 // Bak de gerookte spekreepjes en laat ze afkoelen

4 // Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel deeg van, dit doe je bij voorkeur met de hand maar het kan ook machinaal

5 // Verwerk de vulling voorzichtig door het deeg, let op dat de vulling goed verdeeld is

6 // Verdeel het deeg in 3 stukken

7 // Maak bolletjes van het deeg en dek ze af met een vochtige theedoek. Zet weg op een warme plek en laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen

8 // Neem het deeg van de plaat en druk voorzichtig de lucht eruit. Bol de broodjes dan op door de zijkant van het deeg over het deeg heen te trekken en aan de onderkant stevig aan de drukken, zo ontstaat een rol. Dit herhaal je enkele keren tot dat er stevige spanning op het deegbolletje staat. Dan rol je het deegbolletje om z'n as weg en leg je het met de naad naar de onderkant. 

9 // Leg de opgebolde deegbollen op een ingevette bakplaat en dek ze af met een vochtige theedoek, plaats de bakplaat op een warme plek en laat het deeg nog eens 45 minuten rijzen. 

10 // Stook de KNOER Outdoor Oven weer op tot 200° C

11 // Neem de deegbollen van de bakplaat en leg ze op de chamotte pizzasteen in het ovengedeelte van de KNOER Outdoor Oven. De broden hebben een baktijd van ongeveer 25 - 30 minuten. Halverwege de baktijd draai je de broden een halve slag zodat ze gelijkmatig gebakken worden. Kijk ook even aan onderzijde, kleurt het hard? Zet ze dan dan op een hittebestendige onderzetter. 

Super lekker met een laagje (room)boter of goede olijfolie, maar ook bij een kom kruidige pompoensoep. Laat het smaken!x