Brood van proefbakker Hans: Bokkige Knoer

Het bakken van broden zit proefbakker Hans in het bloed. Voor KNOER ontwikkelde hij 3 recepten voor overheerlijke broden die iedere gedreven thuisbakker op de KNOER Outdoor Oven kan bakken. 

De Bokkige Knoer is een brood met lekker veel noten, pitten, rozijnen, pruimen en... Bokbier!
Het recept is voor 3 broden, we horen we je denken, '3 broden'?? Jazeker. Want van deze broodjes wil je een voorraadje in de vriezer hebben liggen!

Ingrediënten voor 3 broodjes:

Deeg: 

//  350 gr patentbloem
//  150 gr volkoren - of speltmeel
//  10 gr zout
//  25 gr boter
//  7 gr instant gist  
//  1 flesje/ 300cc Bokbier (lauw)
//  1 eetlepel stroop

Vulling:

//  125 gr rozijnen (geweld)
//  125 gr gedroogde zwarte pruimen in stukjes gesneden
//  100 gr gebroken noten naar smaak (bijv. hazelnoten, walnoten of pecannoten)
//  25 gr pompoenpitten
//  15 gr zonnebloempitten

Aan de slag: 

1 // Je start met de voorbereiding van de rozijnen. Deze wel je, het liefst al de dag van tevoren, 20 minuten in warm water. Daarna afgieten en zachtjes het overtollig vocht uitknijpen. Afgedekt wegzetten op kamertemperatuur. 

2 // Stook de KNOER Outdoor Oven op tot 200° C

3 // Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel deeg van, dit doe je bij voorkeur met de hand maar het mag ook machinaal

4 // Meng en verdeel de vulling voorzichtig door het deeg 

5 // Verdeel het deeg in 3 stukken

6 // 4 // Maak bolletjes van het deeg en dek ze af met een vochtige theedoek. Zet weg op een warme plek en laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen

7 //  Na het rijzen druk je voorzichtig de lucht eruit. Bol de broodjes dan op door de zijkant van het deeg over het deeg heen te trekken en aan de onderkant stevig aan de drukken, zo ontstaat een rol. Dit herhaal je enkele keren tot dat er stevige spanning op het deegbolletje staat. Dan rol je het deegbolletje om z'n as weg en leg je het met de naad naar de onderkant. 

8 // Leg de opgebolde deegbollen op een ingevette bakplaat en dek ze af met een vochtige theedoek, plaats de bakplaat op een warme plek en laat het deeg nog eens 45 minuten rijzen. 

9 // Stook de KNOER Outdoor Oven weer op tot 200° C

10 // Neem de deegbollen van de bakplaat en leg ze op de chamotte pizzasteen in het ovengedeelte van de KNOER Outdoor Oven. De broden hebben een baktijd van ongeveer 25 - 30 minuten. Halverwege de baktijd draai je de broden een halve slag zodat ze gelijkmatig gebakken worden. Kijk ook even aan onderzijde, kleurt het hard? Zet ze dan dan op een hittebestendige onderzetter. 

Even laten afkoelen en dan... Plakken snijden en lekker dik met (room)boter besmeren, mmm!

x