Traditionele tarte flambée | flammkuchen

Een tarte flambée, oftewel flammkuchen heeft een bodem van dun brooddeeg en wordt traditioneel belegd met crème fraîche, uien en reepjes spek. Maar daar hoef je je natuurlijk niet aan te houden ;-) Enkele suggesties vind je onder aan dit recept. 

Ingrediënten:

Deeg:

//  180 gr bloem
//  150 ml handwarm water
//  7 gr droge gister
//  2 gr zout

Topping:

//  200 ml crème fraîche
//  40 ml melk
//  rode ui, in ringen
//  uitgebakken spekreepjes of blokjes
//  60 gr geraspte oude kaas
//  zout & versgemalen peper

Aan de slag:

1 // Meng de bloem en het zout in een kom

2 // Verwarm het water tot lichaamstemperatuur en los het gist er in op

3 // Maak een kuiltje in de bloem en giet het water/gist mengsel erbij

4 // Meng dit kort

5 // Schenk de olijfolie erbij

6 // Meng dan nog eens

7 // Kneed van het geheel een deegbal

8 // Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen of tot het minstens verdubbeld is

9 // Meng de melk met de crème fraîche, breng op smaak met peper en zout

10 // Voeg de helft van de geraspte kaas toe

11 // Stook de KNOER Outdoor Oven op tot 200° C

12 // Check of je deeg genoeg gerezen is, zo ja; laat het doek van de kom

13 // Bestrooi je werkbank en je handen ruim met bloem

14 // Pak de helft van het deeg en rol dit uit tot een lange (rechthoekige) dunne plak, draai het tussendoor een keer

15 // Rol dit uit op een pizzaschep

16 // Beleg de flammkuchen met het melk/ crème fraîche mengsel, de spekreepjes, ui en de andere helft van de geraspte kaas

17 // Bak de flammkuchen ongeveer 5 minuten in het ovengedeelte van de KNOER Outdoor Oven tot deze goudbruin en knapperig is, draai hem tussendoor 1x 

Ook lekker: 

//  Crème fraîche, gerookte zalm en kappertjes
//  Crème fraîche, appel en geitenkaas 
//  Crème fraîche, gerookte ham en rucola
//  Crème fraîche, champignons, prei en oude kaas
//  Crème fraîche, boerenkool en spekreepjes
Of ga voor de zoete variant;
//  Appel, kaneel en amandelschaafsel
//  Nutella en aardbeien (hierbij beleg je de bodem na het bakken)

x