Appeltaart met speculaas

KNOER Appeltaart
Een klassieke appeltaart met verkruimelde speculaasjes in plaats van amandelspijs. Deze appeltaart is niet alleen in de decembermaand lekker! ;-) 
Wij gebruiken graag biologische Boskoop / Goudreinet appels, maar elke frisse appel doet het goed. 

Voor dit recept heb je een springvorm van 24 cm nodig. 

Ingredriënten

Voor het deeg:

//  350 gr bloem
//  3 gr bakpoeder
//  Snuf zout
//  175 witte basterdsuiker
//  Rasp van een halve citroen
//  ½ ei
//  250 gr roomboter op kamertemperatuur
//  Extra roomboter om in te vetten

Voor de vulling:

//  200 gr speculaasjes van goede kwaliteit, verkruimeld
//  5 á 6 appels naar keuze, bijvoorbeeld Goudreinet. Geschild en in blokjes van +- 3cm
//  1tl koek en speculaaskruiden
//  1tl kaneel
//  2 el custardpoeder
//  3 el bruine basterdsuiker
//  60 gr donkere rozijnen
//  1 tl vanille extract/aroma
//  ½ ei, opgeklopt
//  Verse slagroom
//  2 el kristalsuiker

Aan de slag:

1 // Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van, dit kan met de hand of in de keukenmachine. Zodra je een bal kunt vormen van het deeg is het goed en stop je met kneden.

2 // Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

3 // Wel de rozijnen in en klein laagje warm water met 1 tl vanille aroma/extract.

4 // Stook de KNOER Outdoor Oven op tot ongeveer 180°C.

5 // Vet de springvorm in met boter en bekleed de onderkant met een stuk bakpapier

6 // Neem het deeg uit de koelkast en kneed nog even kort door.

7 // Rol ¾ van het deeg uit tot een plak van ongeveer 5mm dikte, hiermee bekleed je de bodem en zijkant van de springvorm.

8 // Zet de bekleedde springvorm even weg (is het warm buiten dat zet je hem in de koelkast).

9 // Doe de appelblokjes in een kom en meng met kaneel, koek & speculaaskruiden, custardpoeder en bruine basterdsuiker. Pas als alles gemengd is voeg je de rozijnen + 1 el van het vocht van de rozijnen toe.

10 // Strooi de verkruimelde speculaasjes over de bodem van de springvorm en schep de appelvulling er bovenop, druk de vulling aan.

11 // Rol van het overgebleven deeg slierten en leg deze in ruitvorm over de taart.

12 // Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.

13 // Plaats de taart op een rooster in het ovengedeelte van de KNOER Outdoor Oven en bak hem in 65 a 80 minuten goudbruin, draai regelmatig. Als de taart te donker dreigt te worden bedek je hem met aluminiumfolie.

14 // Klop de slagroom met 2 el kristalsuiker.

15 // Laat de taart afkoelen in de springvorm voordat je de springvorm verwijderd en de taart aansnijd.

16 // Serveer de taart met de opgeklopte slagroom, smakelijk eten!

x